Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Strucla makowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
0,5 kg
drożdże
4 dkg
jajko
1 szt.
mleko
1 szklanka
cukier
30 dkg
masło
50 dkg
mak niebieski
40 dkg
bakalie
25 dkg
miód
2 łyżki
bia~łka jajek
2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodać utarte z cukrem żółtka i jajko, wyrobić ciasto, wlać roztopione masło (10 dkg), ponownie wyrobić, przykryć czystą ściereczką i odstawić. Opłukany mak zalać wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić, odcisnąć, zemleć 3 razy. Rozpuścić 5 dkg masła, włożyć mak, cukier, miód, bakalie, smażyć 10 min, mieszając, przestudzić, połączyć z pianą z 2 białek. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować 2 prostokąty grubości 5 mm, rozsmarować nadzienie, pozostawiając czyste brzegi (ok. 1,5 cm). Zwinąć w rulon, włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek posypanych mąką, odstawić do wyrośnięcia. Piec 30-40 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

klaklak 09.03.2012 07:39
pycha
motomaniak 22.08.2011 22:32
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak