Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z kruszonką
2.Następnie dodać jajka, przesiać mąkę, cukier waniliowy, cukier puder, mieszać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od palców.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, potem obtaczać w mące i dodać do ciasta.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę (może być krócej), przykryć ściereczką. Wyłożyć ciasto do blachy wysłanej papierem.
3.Kruszonkę zrobić z ½ margaryny, ½ szklanki cukru pudru i 2/3 szklanki mąki krupczatki. Zagniatać palcami.
4.Posypać ciasto kruszoną i piec w temp.180 stopni od 40 min do 60 minut. Jak boki zaczną odchodzić od formy wyjąć, podawać ciepłą z mlekiem lub na zimno do kawy.