Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z bezą i orzechami
# 1 szklanka cukru
# 6 białek
# 1 opakowanie kremu karpatkowego
# 1 słoiczek (250g) powideł śliwkowych
# 15-20 dkg orzechów włoskich posiekanych
# 50 ml spirytusu
# parę kropli araku
# do kremu karpatkowego mleka 1/2 l i kostka margaryny lub masła
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto jak na pierogi, podzielić na 2 równe części i wylepić nim 2 takiej samej wielkości blachy( normalne standardowe. Ciasto posmarować powidlami. Białka ubić na sztywno dodając szklankę cukru i rozsmarować po powidłach. Pianę posypać orzechami i wstawić do nagrzanego pieca 180*C - upiec oba ciasta ok. 40 min.Następnie zrobić krem wg opisu na opakowaniu( ja dałam mniej Kasi o 1/4 kostki), dodać też do kremu spirytus i trochę araku.Przełożyć ostygnięte ciasto w następujący sposób.Na pierwszy placek wyłożyć krem karpatkowy, nakryć drugim plackiem odwróconym do góry nogami czyli bezą do środka. Lekko przycisnąć i polać polewą czekoladową.