Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka.Odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, przesianą mąką , rozczynem drożdżowym i pozostałym mlekiem. Następnie dodajemy do ciasta skórkę pomarańczową, rodzynki i olejek rumowy. Odrobinę posolić i delikatnie wymieszać. Pod koniec wyrabiania dodajemy ciepłą margarynę. Gotowe ciasto drożdżowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok. 20 min wstawiamy do piekarnika średnio nagrzanego na ok. 50 min. Po upieczeniu ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka172

    zdublowało się :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna156

    super apetycznie sie prezentuje )
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Pięknie Ci się upiekła, aż mam ochotę na jeden kawałeczek... :))
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wiktor188

    smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    mm pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    musi być przepyszna;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    dawno nie jadłam drożdżowej babki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !