Przepis i sposób przygotowania na: Schab w galarecie, faszerowany sałatką z kurkami
Jedną marchewkę obrałam i ugotowałam na pół twardo. Kiedy stygła starłam ją na tarce jarzynowej. Dodałam pół posiekanej cebuli cukrowej, 6 łyżek odcedzonej kukurydzy konserwowej i pół słoiczka (0,33l) marynowanych kurek, również dobrze odcedzonych - małe zostawiłam w całości a większe pokroiłam. Do tego 2 łyżki majonezu i trochę posiekanego koperku. Całość wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Z kawałka pieczonego schabu odkroiłam kilka plastrów schabu - jedno nacięcie docinałam do 3/4 grubości a następne do końca - tak powstały podwójne plastry z jakby kieszenią. W tę kieszeń nałożyłam po 2-3 łyżeczki sałatki, tyle ile się zmieściło i ułożyłam plastry na półmisku wyłożonym sałatą tak aby jeden zachodził na drugi.
Wokół schabu poukładałam marynowane kurki, kawałki jajka na twardo, kwiatki z plasterków ugotowanej marchewki... - możecie dodać ozdoby jakie chcecie, ale muszą być jadalne :-) Półmisek wstawiłam do lodówki żeby całość się schłodziła.
Kiedy galareta zaczęła tężeć polałam nią wszystkie składniki na zimnym półmisku - nabierałam ją łyżeczkę i pomału polewałam z wierzchu uważając żeby dostała się we wszystkie zakamarki. Odstawiłam półmisek na 3 godziny do lodówki żeby galareta zastygła.