Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Masło rozpuszczamy w wysokim rondelku. Wrzucamy cebulę i podsmażamy. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do cebulki. Smażymy ok 3-5 minut - aż się zrumieni. Puszkę pomidorów wlewamy do garnka z cebulką i boczkiem. Dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozlecą - ok 10-15 minut. Do garnka wlewamy 0.5 l bulionu i dodajemy cały przecier - mieszamy, aż całe się rozejdzie. Gotujemy jeszcze ok 30 minut. Po tym czasie blenderem rozdrabniamy wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Z powrotem ustawiamy garnek na ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy śmietanę - nie zagotowujemy. Wlewamy gorące go miseczek prószymy natką pietruszki.
Podawać z grzankami :)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Uwielbiam zupę pomidorową! :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !