Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

mandarynkowe z chałwą

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko
4 SZTUKI
cukier
0,5 szklanki
mąka
0,5 SZKLANKI
mąka ziemniaczana
4 ŁYŻKI
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
masa chałwowa:
mleko
1,5 szklanki
żółtko jajek
3 SZTUKI
chałwa
20 dag
cukier
2 łyżki
mąka ziemniaczana
3 ŁYŻKA
masło
1,5 kostka
masa mandarynkowa:
pomarańczowe galaretki
2 opakowania
mandarynki
80 dag
ptasie mleczko
żółte galaretki
2 opakowania
śmietanka kremowa
750 ml
cukier
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: mandarynkowe z chałwą

Biszkopt: Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blachy i pieczemy 30 minut.
Masa chałwowa: szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mąkę wymieszaną z 1/2 szklanki mleka i żółtkami. Chwilę gotujemy i studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając budyń i chałwę. Masę wykładamy na biszkopt. Schładzamy.
Masa mandarynkowa: galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. mandarynki wrzucamy do ciepłej galaretki. Wylewamy na masę chałwową. Schładzamy.
Ptasie mleczko:galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem i dodajemy do tężejącej galaretki. Ptasie mleczko wylewamy na masę mandarynkową. Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 14.05.2011 23:33
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak