Przepis i sposób przygotowania na: Fioletowe ciasto w łatki
40 dag świeżych jagód (mogą być mrożone)
10 dag białej czekolady
20 dag creme fraiche
Polewa:
20 dag białej czekolady
15 dag cukru pudru
10 dag świeżych jagód (lub mrożonych)
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Masło, olej, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać w osobnej miseczce z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać wymieszane mąki.
Przygotować krem. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć.
Białą czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do czekolady dodać łyżkę creme fraiche i dobrze wymieszać. Następnie dodać resztę creme fraiche i wymieszać. Dodać jagody i wszystko razem zmiksować blenderem.
¾ ciasta wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm, można i większej 30 x 40cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na ciasto wyłożyć krem jagodowy i widelcem zrobić szlaczek.
Pozostałe ciasto wymieszać z mlekiem i wyłożyć na krem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.
100g jagód zmiksować.
Cukier puder wymieszać z jagodami na gładką masę.
100g białej czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do jagód z cukrem i dokładnie wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto.
100g białej czekolady połamać i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przy pomocy łyżeczki zrobić czekoladowe łatki na cieście. Ciasto wstawić do lodówki.