Przepis i sposób przygotowania na: Szał zmysłów- deser z czerwonego wina i czekolady
Wodę zagotować z cukrem, przyprawą do piernika, drobno posiekanymi rodzynkami . W 5 łyżkach gorącego płynu rozpuścić żelatynę. Wlać wino i podgrzewać razem z płynem kilka minut- uważać, żeby się nie zagotowało. Dolać żelatynę i rozlać do wysokości 0,5 cm salaterki. Włożyć do lodówki aby stężało.
Etap II:
Kremówkę ubić z cukrem. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej i doprawić wanilią. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić i powoli wymieszać ze śmietaną. Następnie do śmietany bardzo, powoli wlewać czekoladę…delikatnie mieszać cały czas, żeby masy się połączyły.
Warstwę tą wlać na zżelowane czerwone wino i schłodzić. Kiedy całkowicie stężeje, wlać kolejna warstwę z czerwonego wina. Ponownie schładzać.
Etap III:
Kremówkę ubić z kakao. Czekoladę gorzka roztopić w kąpieli wodnej i doprawić cynamonem i chili. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach goracej wody, ostudzić i powoli wymieszać ze śmietaną. Następnie do śmietany bardzo, powoli wlewać czekoladę…delikatnie mieszać cały czas, żeby masy się połączyły.
Warstwę te wlać na zżelowane czerwone wino i schłodzić.
Etap IV:
Kiedy całość będzie dobrze ścięta moczyć salaterki w gorącej wodzie odwracać i wykładać deser na talerzyki. Podawać z dodatkiem gorącej mlecznej czekolady, doprawionej na ostro przyprawą z Młynka Choco i chilli oraz rodzynkami moczonymi przez 10/15 minut w rumie. Smacznego