Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Klopsiki z chrzanem po berlińsku

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
1
mieszane mielone mięso
50 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat
40 g
żółtko jajek
2
liście kapusty
2
natka pietruszki
2 łyżki siekanej
chrzan tarty
2 łyżki
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
włoszczyzna
pęczek
oct winny
pół szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z chrzanem po berlińsku

Obrać i drobno pokroićcebulę. Mięso wymieszać z cebulą, tartąbułką i żółtkami. Umyte liście kapusty blanszować we wrzącej wodzie, osuszyć i drobno posiekać. Do mięsa wrzucić posiekaną kapustę, chrzan i zieloną pietruszkę, wymieszać, dodaćgałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku, jeszcze raz dokładnie wymieszać i uformować mokrymi rękami 8 klopsików. Włoszczyznę umyć i drobno pokroić. 1,5 l wody zagotowaćz octem winnym, wrzucić pokrojone warzywa i liść laurowy. W wywarze gotować kilka minut klopsiki.
W Spreewaldzie, podberlińskim regionie, klopsiki z chrzanem podaje się razem z gotowaną rybą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 21.07.2012 21:16
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak