Przepis i sposób przygotowania na: Łososiowa uczta z pesto
( na 4 porcje)
280 g mąki
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
70 ml mleka
1/4 kostki masła
1 żółtko
Sypkie składniki łączymy i mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko razem z masłem na małym ogniu cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu masła odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy. Dodajemy do sypkich składników, mieszamy i wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie miało jednolitą konsystencję.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Farsz :
6 zielonych oliwek
2 filety bez skóry z łososia
4 łyżeczki Pesto Rosso Monini
sól
pieprz kolorowy świeżo mielony
cytryna
bazylia suszona 2 łyżeczki
Filety myjemy, osuszamy i usuwamy ości. Nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy dosyć obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy aby ryba przeszła przyprawami.
Gdy ciasto drożdżowe wyroście, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrajamy prostokąty. Na jednym brzegu układamy łososia. Nacieramy go Pesto rosso. Na to układamy pokrojone w plasterki oliwki i posypujemy suszoną bazylią. Zamykamy ciastem i widelcem dociskamy brzegi.
Pozostałe z jajko białko mieszamy i smarujemy nim ciasto drożdżowe.
Pieczemy w piekarniku w temp. 180C około 30 minut.
Smacznego :))