Sposób przygotowania

Ziemniaki obrane i ostudzone ucieramy z rozpuszczonym, lecz chłodnym masłem i drożdżami lub rozdrabniamy malakserem

Gładką masę łączymy ze śmietaną, jajkami, cukrem, mąką, spirytusem i wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od ręki i miski.

Jeśli wyrabiamy je w malakserze jest gotowe o wiele szybciej.

Wyrobione ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich rozwałkowujemy dłońmi na wałeczki o średnicy 5 cm.

Z wałeczka odcinamy krążki o grubości 1 - 1,5 cm.

Na środek każdego krążka nakładamy płaską łyżeczkę nadzienia (jeśli krążki kroimy grubsze lub nadzienie jest zwarte nie lejące możemy dać więcej) i formujemy okrągłe pączki.

Układamy je stroną zlepienia na stolnicy i pozostawiamy około 15 - 20 do wyrośnięcia i smażymy w gorącym tłuszczu z obu stron do złotobrązowego koloru.

Osączamy na papierowym kuchennym ręczniku.

Gdy pączki lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem lub czekoladą czy słodkim kakao w proszku.

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Słyszałam o tych pączkach, ale nie miałam okazji spróbować.Napisz, czy bardzo się różnią smakiem od tradycyjnych pączków?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    i to się tak da?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !