Przepis i sposób przygotowania na: Złocisty kremarz
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
- cukrowe perełki do dekoracji
Miód rozpuścić z masłem i cukrem pudrem na małym ogniu. Wystudzić, dodać sodę, mąkę, jajko i śmietanę. Wymieszać i zagnieść ciasto.
Masę podzielić na 4 równe części, rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach blachy (21x25 cm). Na natłuszczoną formę kłaść kolejno placki i piec na złoto - po około 12 minut w 180 st.C.
Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem: pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować. Kaszę wsypać do odłożonego mleka, wymieszać i wlać do gotującego mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż kasza się rozklei i zgęstnieje. Wsypać połowę cukru, kaszę wystudzić mieszając od czasu do czasu, żeby nie utworzył się kożuch.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem. Dalej ucierać dodając po łyżce zimną ugotowaną mannę.
Masę podzielić na cztery części i przełożyć nią placki lekko dociskając, oraz posmarować kremem wierzch ciasta. Włożyć do lodówki na całą noc, żeby płaty ciasta zmiękły.