Sposób przygotowania

Powyższe skladniki zarobic razem. Najpierw rozpuszczamy drożdze z cukrem, a następnie łaczymy wszystkie skladniki - pamietajmy aby masło było miekkie a mąka zagrzana 9temp pokojowa). Następnie owijamy ciasto w ściereczke i wrzucamy do bardzo zimnej wody, jak wypłynie na wierch (po kilku godinach) to dzielimy na pół, wałkujemy, rozkładamy mak i zawijamy. Na wierchu smarujemy rolady mlekiem i pieczemy ok 50-60 minut.

Masa do makowca
0,5kg maku (gotowany przez 2 godz i mielony 3 razy)
olejek migdalowy
1 lyzka kakao
10 dag masła i 1 łyzka miodu - rozpuszczone razem
2 żóltka
piana z 5 bialek
cukier wg uznania ok 1,5 szklanki
garśc pokrojonych orzechów
garsc rodzynkow
opakowanie kandyzowanej skorki pomarancza

wszystko razem zarabiamy i rozkladamy na roladach, po upieczeniu polewamy rolady polewą kakaową i dekorujemy

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    ładnie wygląda!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    bardzo smaczna:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    uwielbiam
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    fajna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Zapachniało świętami ;P
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Piękna ta rolada- poproszę kawałeczek :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    "siała baba mak..." :D moja teściowa robi podobnie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !