Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ciasto cytrynowe

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier
1/2 szkl.
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
mąka
4 łyżki
mąka ziemniaczana
3/4 szkl.
masa 1:
woda
1i1/4 szkl.
cukier
1 szkl.
żółtko jajek
2 szt.
masło
1 kost.
sok z cytryny
2 szt.
masa 2
śmietana 30%
0,5 l
cukier
3 łyżki
śmietanfix
3 szt.
sok z cytryny
budyń śmietankowy
1 szt.
Biszkopt
4 szt.
jajko
4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto cytrynowe

upiec biszkopt,oddzielić żółtka od białek i ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka,mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać wylać na blachę i piec w temp.180st.ok.20min.wystudzić biszkopt przekroić,przygotować masę z budyniu,budyń rozpuścić w niewielkiej ilości wody,do rondelka wlać wodę i wsypać cukier zagotować wlać budyń mieszając zagotować i odstawić,jak trochę przestygnie dodać masło mieszając mikserem dodać żółtka i na koniec sok z wyciśniętych cytryn wszystko wymieszać na jednolitą masę i wylać na biszkopt,przygotować drugą masę śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i śmietanfiksów wylać to na masę budyniową i przykryć przekrojonym biszkoptem,na wierzch polać lukier przygotowany z cukru pudru i soku z cytryny,można na górę położyć herbatniki zamiast biszkoptu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 24.11.2013 18:19
pyszne ciasto !!!!
Ada-Gaba 03.08.2013 09:01
przepyszne
artur7 10.07.2013 18:13
smacznie sie zapowiada
dorotka0000025 10.08.2012 14:12
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak