Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec
Drożdże rozrabiamy w 0.5 szklance mleka. Dodajemy do nich po pół łyżeczki cukru i mąki, rozrabiamy. Gdy zaczną rosnąć to wlewamy je do mąki z resztą cukru i jajkami. Dokładnie zagniatamy z rozpuszczoną, ciepłą margaryną. Wkładamy do lodówki.
Gdy urośnie musimy je rozwałkować i posmarować masą makową. Zwijamy jak roladę. Pieczemy w temp. 180 st przez ok 1 godz. Gotowe lukrujemy.
Masa makowa:
0.5 kg maku, 2 żółtka (białka na pianę!), 0.5 kostki palmy (roztopić!), 2 czubate łyżki bułki tartej, 3 łyżki sztucznego miodu, trochę olejku migdałowego.
Mak gotujemy przez 1 godz. i musimy go 2- krotnie zmielić
Wszystkie składniki razem mieszamy.