Sposób przygotowania

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 i 1/4 kostki margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
1 jajko całe

Ciasto zagnieść i podzielić na 2 równe części. Jedną część upiec samą, a drugą surową położyć na blaszce.

Na to ciasto na blaszce położyć masę z orzechów włoskich, tj:

25 dkg orzechów włoskich (pokroić),
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
10 dkg margaryny.
Masę zagotować i gotować na małym ogniu przez około 5 minut.

Na masę kładziemy krem, tj:

3 szklanki mleka
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 łyżek kaszy manny.

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Kaszę manną ugotować i jak ostygnie dodać do utartego masła.

Po upieczeniu dolnej warstwy z orzechami i masą, kładziemy na nią drugą warstwę upieczonego ciasta

Ja piekę wszystko na raz (mam 2 takie same blaszki) w piekarniku z termoobiegiem.
Ciasto niestety dość kaloryczne, ale naprawdę przepyszne

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Kate131

    fajne ciasto
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ela20

    Musi byc pyszny!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    pyszna sprawa
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    pyszna sprawa
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    pyszna sprawa
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    pyszna sprawa
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    pyszna sprawa
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    na pewno pyszny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    a co na to Jadzia ?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !