Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec Jadzi
3 szklanki mąki tortowej
1 i 1/4 kostki margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
1 jajko całe
Ciasto zagnieść i podzielić na 2 równe części. Jedną część upiec samą, a drugą surową położyć na blaszce.
Na to ciasto na blaszce położyć masę z orzechów włoskich, tj:
25 dkg orzechów włoskich (pokroić),
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
10 dkg margaryny.
Masę zagotować i gotować na małym ogniu przez około 5 minut.
Na masę kładziemy krem, tj:
3 szklanki mleka
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 łyżek kaszy manny.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Kaszę manną ugotować i jak ostygnie dodać do utartego masła.
Po upieczeniu dolnej warstwy z orzechami i masą, kładziemy na nią drugą warstwę upieczonego ciasta
Ja piekę wszystko na raz (mam 2 takie same blaszki) w piekarniku z termoobiegiem.
Ciasto niestety dość kaloryczne, ale naprawdę przepyszne