Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i dodać roztarte drożdże. Do miski przesiać mąkę, obłożyć płatkami masła, dodać cukier wanilinowy oraz drożdże i żółtka wymieszane ze śmietaną. Siekać nożem, szybko zanieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt i wzdłuż niego układamy masę makową, do której dodajemy wiśnie i orzechy. Następnie wykonujemy nożem nacięcia jak na zdjęciu i zaplatamy jak warkocz - raz z jednej, raz z drugiej strony. Z reszty ciasta można zrobić ciasteczka. Wkładamy do piekarnika na ok 40 minut (do zarumienienia) o temp. 180 stopni.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mmmmmmmmm
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ela16

    dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    malcik111

    jeszcze nigdy nie robiłam, ale bradzo ciekawy sposób
  • 1
    original
    Opublikowano

    sunnymood

    Ależ zjadłabym takiego makowca:) Pychota
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pysznie wygląda:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beata23

    super przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    fajny przepis
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    tessa

    lubię ciasta z makiem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !