Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i zalać wodą. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę i sól przesiać do większej miski. Zrobić wgłębienie, w które wlać drożdże oraz oliwę. Całość wymieszać, najpierw łyżką, potem rękoma. Wyłożyć ciasto na stolnicę - starać się nie podsypywać mąką. Wyrobić gładkie ciasto - zajmie to ok. 5-10 minut. Ja jestem z natury zmarzluchem, więc mam zimne łapki, dlatego ciasto wyrabiam 10 minut. Osobie o ciepłych dłoniach zajmie to mniej czasu. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy folią lub wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 60-90 minut). Po tym czasie ciasto odgazowujemy, dzielimy na dwie równe porcje, formujemy dwie kule, które układamy np. na papierze do pieczenia, przykrywamy folią/ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 60-90 minut.

Jeśli mamy kamień do pizzy to po godzinie wkładamy do zimnego piekarnika, na najniższym ruszcie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C przez min. 30 minut. Zamiast kamienia można użyć tradycyjnej blachy piekarnikowej.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !