Sposób przygotowania

nadzienie:
200 g maku
70 g cukru
1 białko
20 g orzechów
garść rodzynków
troszkę papai
2 łyżki miodu
1 łyżeczka rumu lub aromatu
1 łyżka margaryny

lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-5 łyżek soku z cytryny (zaczynam zawsze od 3, bo łyżka łyżce nierówna)

Mak zalewam 200 ml wrzątku i odstawiam.Mieszam wszystkie składniki ciasta i wyrabiam gładką kulę.Umieszczam kulę ciasta w misce, przykrywam i odstawiam w ciepłej miejsce by wyrosło.
Czas na nadzienie. Mak mielę dwukrotnie w maszynce.Białko ubijam na sztywno.
Do maku dodaję wszystkie składniki nadzienia i mieszam z ubitą na sztywno pianą.
Ciasto wyrosło w tym czasie, więc wyjmuję z miski, chwilę zagniatam. Dzielę na 12 części (tyle bułeczek).Każdą część rozpłaszczam na kształt podobny do koła. Układam na środku dużo makowej masy.Ściągam brzegi i zlepiam, tak jakbym chciała uformować sakiewkę, tyle że zlepiam ogonki. I tym zlepieniem układam do spodu i lekko spłaszczam dłonią (na filmiku pokazałam to dokładnie).
Układam na papierze na 30 minut by podrosły (oczywiście przykrywam je ściereczką by nie obeschły). Następnie wstawiam do piekarnika nastawionego na 190 C na 15 minut.

Jak wystygną kręcę lukier -- sypię cukier puder, dodaję sok z cytryny i mieszam mikserem, aż osiągnę gładką, gęstą (o konsystencji gęstej śmietany) masę. Polewam bułeczki i zostawiam aby zastygł.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !