Przepis i sposób przygotowania na: Owocowa rolada
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z wodą na sztywną pianę, dosypując cukier i sól.
Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać na sztywną pianę. Na koniec dodawać stopniowo mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę biszkoptową, upiec.
Krem:
Połączyć serek mascarpone, twarożek , cukier i Śmietan- fix . Dodać jagody.
Wykonanie:
Upieczone ciasto biszkoptowe wykładamy na wilgotną ściereczkę wierzchem na spód, zdejmujemy pergamin i od razu ciepłe rolujemy razem ze ściereczką. Pozostawić do wystygnięcia. Ciasto rozwinąć
rozłożyć krem, zwinąć i na dwie godziny wstawić do lodówki. Następnie pokroić na 12 porcji.
Każda porcję polać z obu stron polewą czekoladową i pozostawić do zastygnięcia. Potem udekorować roladki kremem i jagodami.
Temperatura pieczenia180C
Czas pieczenia: 15 minut