Przepis i sposób przygotowania na: deser makowo-wiśniowy
Mak wypłucz na bardzo gęstym sitku, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut na niewielkim ogniu. Następnie odcedź, poczekaj, aż ostygnie, zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem.
Zmielony twaróg i zmielony mak dodaj do masy z żółtkami i cukrem, wymieszaj i ucieraj przez chwilę.
Żelatynę przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Śmietanę mocno schłódź w lodówce, ubij ja mikserem. Gdy będzie puszysta, dodaj do niej pół żelatyny i jeszcze chwilę ubijaj. Następnie dodaj ją do masy z twarogu oraz maku i jeszcze przez chwilę ubijaj.
Wiśnie umyj, osusz, wyjmij z nich pestki. Wrzuć je do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Dodaj do nich resztę żelatyny i dokładnie wymieszaj.
Do pucharków wlewaj warstwę kremu z wiśni, następnie masę twarogową, znów warstwę kremu z wiśni i tak na przemian. Deser schładzaj całą noc w lodówce.