Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seniczek w paski, z czekoladową polewą i granolą

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały
cukier
jajko
masło
budyń śmietankowy
budyń czekoladowy
kakao naturalne
polewa czekoladowa
esencja waniliowa

Przepis i sposób przygotowania na: Seniczek w paski, z czekoladową polewą i granolą

60 dkg śmietankowego białego twarogu zmieliłam przez maszynkę. Jajka wybiłam do misek rozdzielając białka od żółtek. Do żółtek dodałam 3/4 szkl. cukru i ubiłam na puszystą masę. Dokładałam po łyżce sera, cały czas ubijając. Dolałam 8 dkg roztopionego masła i 1 łyżeczkę esencji waniliowej. Masę podzieliłam na 2 m/w równe części - do jednej dodałam 1 czubatą łyżkę budyniu śmietankowego w proszku i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej a do drugiej 1 czubatą łyżkę budyniu czekoladowego i łyżeczkę kakao naturalnego, wymieszałam dokładnie. Białka ubiłam na sztywno dodając szczyptę soli, rozdzieliłam po równo do obu mas i delikatnie w nie wmieszałam. Tortownicę śr. 21 cm posmarowałam cienko masłem a na dno wsypałam 50 g granoli orzechowej. Następnie wlewałam na przemian masy serowe - po 2 łyżki, na zmianę. Sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160st. C i piekłam ok. 1 godziny. Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aby przestygł.
Przygotowałam polewę: do rondelka wsypałam 4 łyżki cukru, dolałam 2 łyżki mleka, do tego dołożyłam ok.5 dkg masła i 3 łyżki kakao naturalnego - wszystko razem podgrzałam mieszając aż składniki się połączyły. Do metalowego kubeczka wsypałam 1 łyżeczkę sypkiej żelatyny i zalałam ją 4 łyżkami zimnej wody a po 5 minutach postawiłam kubek na ogniu i mieszając podgrzewałam aż żelatyna się rozpuściła, ale, uwaga, nie wolno jej zagotować. Rozpuszczoną żelatynę wlałam do polewy i wymieszałam, odstawiłam aby lekko przestygła.
Wierzch i boki sernika posmarowałam obficie polewą. Boki obsypałam granolą (ok. 50 g) a wierzch rozkruszonymi białymi michałkami (4-5 sztuk)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 02.07.2017 09:18
pyszny deser
dodi 13.10.2016 12:51
pysznie wyglada
ben-ka 14.01.2015 20:56
Aż chce się zjeść.
soovka 14.01.2015 17:39
Mmmm... Bardzo apetyczny!
magduś83 07.06.2012 23:01
rewelacja
SmacznaPyza 21.10.2011 11:44
polecam się!
kochanyptysiu 18.10.2011 20:10
rewelacja,zabieram do siebie
Misia90 23.09.2011 14:21
ekstra
Marysia 23.09.2011 14:10
super
Karolina69 23.09.2011 14:02
fajne
Natalia/tubisiek 04.06.2011 21:48
wygląda rewelacyjnie! :)
Iwona56 15.12.2010 11:07
ślicznie wygląda
Agnieszka_B 14.12.2010 09:13
Pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak