Fasolę umyć, przyciąć końce, obgotować w dość dużej ilości wody i po odcedzeniu kroić na kawałki 3-4cm. Następnie obrać cebulę, pokroić w dość grube krążki, na cedzaku włożyć do wrzącej wody na 3 minuty, odcedzić. Z umytej papryki usunąć gniazda nasienne, na kilka minut włożyć do wrzątku, odcedzić, pokroić w krążki. Cukinię obrać, pokroić w półkrążki, obgotować 3 minuty, odcedzić. Pomidory pokroić w cząstki, ogórki w dość grube krążki. Ugotować zalewę wsypując do wody cukier, kwasek cytrynowy i sól. Na dno każdego słoika włożyć 2 ząbki czosnku, po 2-3 ziarnka pieprzu, ziele angielskiego, odrobinę kopru. Rozlać zalewę do wysokości 1/3 słoików. Rozkładać kolejno warzywa, nie uciskać. Słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji na około 30 minut.