Przepis i sposób przygotowania na: =SYBIRAK=
Cukier, masło, mleko i miód roztapiamy i dodajemy sodę. Lekko studzimy i wlewamy do 2 szklanek maki, dodajemy olej i jajko. Zagniatamy luźne ciasto, podsypując resztą maki, tak by nie było zbyt twarde. Dzielimy na 8 części. Rozwałkujemy placki ok. 25x30 cm. Wkładamy na blanche pojedynczo i pieczemy ok. 4-5 min w temp 180 stopni.
Krem:
Odlewamy ½ szklanki mleka i rozrabiamy w nim mąki. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mąkę z mlekiem. Gotujemy masę i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem, dodając po łyżce masy. Wlewamy aromat. Placki przekładamy kremem.
Polewa:
Masło roztapiamy z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao. Rozsmarowujemy na cieście. Następnego dnia kroimy i dekorujemy.