czosnek posiekać i utrzeć z odrobiną soli,grzyby namoczyć w niepełnej szklance przegotowanej wody,szynkę przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem,majerankiem i odstawić na 0,5 godz.obsmażyć szynkę na oliwie a następnie wstawić do piekarnika na 190st. i piec 1,5-2 godz.co kilkanaście minut podlewać sosem lub wodą,na patelni rozgrzać oliwę i zeszklic cebulę,pokrojone grzyby dodać do cebuli razem z liściem laurowym,smażyć przez 3min.następnie dodać płyn z moczenia grzybów i 1 szkl.bulionu lub wody,całość gotować do czasu grzyby będą miękkie,mąkę wymieszać ze śmietaną,dodać do niej 3 łyżki bulionu z patelniwymieszać i wlać do grzybów,cały czas mieszając,zagotować sos,doprawić do smaku,szynkę pokroić w plastry i polać sosem grzybowym.