Sposób przygotowania

Mąkę przesiać 2 razy.
Zagotować wodę z solą oraz masłem.
Do gotującej się wody z dodatkami dodawać mąkę i gotując ucierać aż do powstania gładkiej masy.
Masę przestudzić, i do przestudzonej dodawać jaja - każde następne jajko dodajemy, gdy poprzednie będzie już dobrze wmiksowane w ciasto.

Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy i na przygotowaną blachę wyciskamy podłużne korpusiki z ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 195 - 200 stopni C. i pieczemy eklerki około 19- 22 minuty.
Upieczone odstawiamy do ostudzenia i po ostudzeniu przekrawamy je wzdłuż na pół.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
Ubitą śmietankę nakładamy na spodnią część ostudzonej eklerki, tak, by środek pozostał wolny - tylko brzegami.
W pusty środek nakładamy po ok. 1 łyżeczce dżemu i nakrywamy je wierzchnią częścią.
Wierzchy gotowych eklerek ozdobić polewą czekoladową i ozdobnym wężykiem z pozostałej ubitej śmietany, lub posypać kokosem albo cukrem pudrem

Smaczne ciacho na podwieczorek i nie tylko. Dżem możemy zastąpić miękkimi owocami: jagody, poziomki, maliny, jeżyny lub truskawki.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    pewnie niebo w gębie
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    zapewne pychotka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super przepis
  • -1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    gołym okiem widać, że eklery dodane przez Gusie1000 to eklery ze sklepu
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    lubię eklerki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !