Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z kremem budyniowo-śmietanowym
Pojedynczo wbijać jaja, po każdym masę dobrze ucierając.
Na końcu dodać cynamon, cukier waniliowy i banany, ubijać jeszcze przez chwilę.
Sodę rozpuścić w mleku.
Mieszając, wlać powoli do masy.
Wsypać mąkę i proszek, mieszać aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto przelać do podłużnej formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić w formie.
Po przestudzeniu przekroić na 3 blaty, lub jeśli wyjdzie nam zbyt niski - na dwa blaty, a 3 blat dodajemy z jasnego biszkoptu, lub ciast ucieranego i każdy blat pokrywamy ulubionym, dowolnym kremem
Uwagi:
Może kogoś zdziwi, że przeważnie w moich przepisach na ciasta występuje cynamon.. ale cynamon oprócz wartości smakowych jest jeszcze specyfikiem obniżającym lub pomagającym obniżyć glukozę w organizmie diabetyków.