Przepis i sposób przygotowania na: krajanka biszkoptowa z rodzynkami
20 dkg mąki
20 dkg cukru-pudru
20 dkg jaj (4 sztuki)
5 dkg rodzynków
4 łyżki wrzącej wody
1 łyżka octu (6%)
20 dkg marmolady do przełożenia
2 dkg masła do formy
Przyrządzić ciasto biszkoptowe: mąkę przesiać na stolnicę, rodzynki opłukać, ubić całe jaja na parze z cukrem na gęstą, pulchną masę. Gdy masa zgęstnieje, wlać cienkim strumieniem wrzącą wodę z octem, ciągle ubijając. Zaparzaną masę odstawić na stół, ubijając tak długo, aż zupełnie ostygnie. Zimną masę wymieszać lekko z mąką, tłuczona wanilią i rozsmarować.
Upiec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor (około 20 minut). Upieczony biszkopt zsunąć z blachy, odjąć papier, ostudzić.
Przyrządzić ciasto półkruche („Placek półkruchy z jabłkami”). Upiec placek tej samej wielkości, jak placek biszkoptowy. Zimne ciasto kruche posmarować cienko rozrzedzoną marmoladą, Przykryć biszkoptem z rodzynkami, przycisnąć deseczką.
Gdy zastygnie, pokroić w kwadraty.