Przepis i sposób przygotowania na: Jarzynowa na rozgrzewkę.
* 0,5 kg mrożonej mieszanki warzywnej 8-składnikowej
* 0,25 kg małej, jędrnej cukinii
* 1 cebula
* 5 dag mrożonego szpinaku (1 brykiet)
* 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
* 1 łyżeczka imbiru w proszku
* 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
* 1 łyżka przyprawy uniwersalnej Kucharek
* 1 łyżeczka cebulka suszona
* 1 łyżeczka suszonego tymianku
* garść posiekanej natki pietruszki
* 2 l wody
* 2 kostki bulionu warzywnego
* 5 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
* 1 płaska łyżka mąki
Zagotować wodę,w międzyczasie pokroić cukinię wraz ze skórką w maleńką kosteczkę. Wrzucić ją do wrzątku wraz z mieszanką warzywną. Wsypać przyprawę Kucharek i suszone zioła, wrzucić kostki warzywne i cebulę suszoną. Gotować kilka minut, dołożyć brykiet szpinaku. Mąkę rozmieszać z jogurtem i energicznie mieszając wlewać cienką strużką trochę zupy, aby "zahartować" nasz zabielacz. Wlać całość do garnka z zupą, mocno podgrzać, ale nie gotować.
Wlać na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki.
Jeśli zupa ma być daniem jednogarnkowym, dodajemy ugotowany makaron np. świderki lub ziemniaki pokrojone w kostkę ziemniaki. Nawet wróg szpinaku zje tą zupę z apetytem, bo go nie zauważy.