Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z melonem
melon 1 szt
śmietana kremówka 1 szkl
serek homogenizowany 30 dag
cukier puder 10 dag
żółtka 3 szt
galaretki cytrynowe 2 szt
mandarynki 2 szt
sok z cytryny
Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, schładzamy. Następnie rozwałkowujemy, wykładamy nim dno prostokątnej formy, nakłuwamy widelcem, pieczemy 20 minut w temp. 180*c.
Masa: z połowy melona wydrążamy specjalną łyżeczką kulki, skrapiamy sokiem z cytryny. Pozostały miąższ miksujemy. Serek mieszamy ze śmietaną, żółtka ucieramy z cukrem, łączymy z masą serową oraz melonem. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, studzimy. Połowę mieszamy z masą serową, wylewamy na ciasto, odstawiamy do zastygnięcia. Następnie na wierzchu układamy cząstki mandarynek oraz kulki melona, zalewamy galaretką, odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.