Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Sok cytrynowy zagotować z konfiturą morelową. Następnie połączyć żelatyną, wymieszać. Dodać twaróg i śmietanę. Całość ponownie wymieszać, wstawić na godz do lodówki. Zagotować 100ml wody z masłem, łyżeczką cukru i szczyptą soli. Wsypać mąkę, mieszać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dna garnka. Przełożyć do miski, wbić jajko wymieszać. Kolejno wbijać pozostałe jajka. Ciasto ptysiowe przełożyć do szprycki, wycisnąc 8 ptysiów na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 25-30min w temp. 225stopni. Ciastka wyjąć z pieca, natychmiast przekroić w poprzek, wystudzić. Skarmelizować 10dag cukru, lekko przestudzić, trochę karmelu przełożyć widelcem na wierzchy ciastek. Pozostały karmel podgrzać, dodać orzechy włoskie, wymieszać. Masę przełożyć na posmarowaną olejem porcelanową płytkę, odłożyć do zastygnięcia, połamać na małe kawałki. Morele osączyć, pokroić na cząstki. Spody ptysiów wypełnić przygotowanym kremem, cząstkam i moreli i orzechami. Przykryć karmelowymi wierzchami.