Sposób przygotowania

Białka wzucic do wysokiego naczynia razem z cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszac , ja robie to trzepaczka żeby rozgniesć ewentualne grudki.Wymieszana ale nie ubita mase w misce postawić na garku z gotujaca sie wodą. Nieustannie mieszac az zrobi sie ciepłe nie gorace ( to pozwala bezom wytrzymac dłuzej niz 2 dni). Zdjąc z gazu dodac łyzke cukru kryształ , cukier waniliowy lub olejek i zmiksować az do uzyskania sztywnej masy. Blache posmarowac olejem , bezy mozna wycisnąc ze szprycy lub z woreczka z nacietym rogiem , wielkość według uznania , ja nakladem je poprostu łyzką. Piekarnik nagrzac do 80-90 stopni wstawic blache na srodkowa półke i suszyc w stałej temperaturze około 3 godzin. Bezy powinny zrobic sie lekko bezowe lub żółtawe.Wyjac gdy troche ostygną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !