Z mąki, czterech żółtek, 25 dag masła,3 łyżek cukru pudru, octu i proszku do pieczenia, zagnieść ciasto. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wyrobić, włożyć do zamrażalnika. Ser przemleć przez maszynkę dwa razy. Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 4 żółtkami, dodać ser, budyń, kaszę mannę, dokładnie utrzeć. Pod koniec dodać ubitą pianę z 3 jajek, delikatnie przemieszać. Na przygotowanej formie, wyłożonej folą aluminiową rozwałkować białe ciasto, na niego utrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciemnego ciasta. Następnie wyłożyć masę serową a na nią ułożyć ananasy. Resztę białek z cukrem ubić na parze na sztywno i zalać nią ananasy. Na wierzch utrzeć na grubej tarce resztę ciemnego ciasta. Piec około 60 minut w temp. 190 stopni.