Sposób przygotowania

Z mąki, margaryny, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek oraz śmietany zagnieć ciasto. rozwałkuj je bardzo cieniutko na stolnicy.
na przygotowanie prosiaczka potrzebujemy wyciąć z ciasta: dwa kółka (od wąskiej szklanki), jedno kieliszkiem oraz dwa małe trójkąciki.
na duże kółko nałóż nadzienie (mogą to być wisienki, marmolada lub krem czekoladowy) przykryj je drugim kółkiem. Sklej brzegi. Aby ułatwić sobie pracę możesz brzegi smarować pozostałym z jajek białkiem.
na tak przygotowane ciasto naklej małe kółko, które będzie ryjkiem prosiaczka. Zrób w nim dwie dziurki, za pomocą wykałaczki.
przy brzegach doklej trójkąciki - uszka.
w miejsce oczu użyj rodzynek, kawałek suszonej śliwki lub orzeszków dla prosiaczków z czekoladą.
na blachę wyłóż papier pergaminowy. Poukładaj gotowe prosiaczki. Piecz je 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !