Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka wiśniowa
Wydrylowane wiśnie i pestki włożyć do słoja i zasypać cukrem, (słój przykryć gazą lub lnianą ściereczką, aby do środka nie dostały się muszki). Słój możemy zakręcić również nakrętką, ale wtedy należy pamiętać o częstym odgazowaniu słoika ,aby zapobiec wybuchowi ! ;).
Odstawić na kilka dni w ciepłe słoneczne miejsce ,aż wiśnie puszczą sok , kilka razy na dzień potrząsać słojem ( ja pozostawiłam na 7 dni).
Sok zlać do garnka, zagotować, ostudzić.
Do zimnego soku dolać 0,5 l spirytusu, wymieszać i wlać do butelek. Wiśnie po odcedzeniu soku zalać wódką (0,5 l) i odstawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie do dużego naczynia wlać wódkę z wiśni oraz wlać sok ze spirytusem. Wszystko wymieszać, przefiltrować przez kilka warstw gazy, lub filtr do kawy i rozlać do butelek.
Nalewkę odstawić na 6 miesięcy w ciemne i zimne miejsce ( nie lodówka).
Co zrobić z pozostałymi wiśniami?
Pozostałe wiśnie możemy umieścić w słoiku ,zalać nalewką lub wódką a pózniej wykorzystac do np. deserów, placków czy pralinek .
Ja swoje wiśnie zasypuje kolejny raz cukrem , odstawiam na kilka dni, aż ponownie puszczą sok, w ten sposób otrzymuje mniej procentowy łagodniejszy trunek-syrop ;)
Wisienki możemy zasypywać cukrem jeszcze kilka razy, aż całkowicie \"wyciągniemy\" z nich sok:)