Sposób przygotowania

Wyrobić ciasto: dobrze wymieszać twarożek z cukrem, z cukrem waniliowym, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Połączyć dwie szklanki mąki z proszkiem do pieczenia, dodać do wyrobionej masy, całość dokładnie wymieszać.
Umyć jabłka, obrać i podzielić na ćwiartki; usunąć z nich środki z pestkami. Pokroić w kostkę. Wrzucić owoce do garnka, dodać sok jabłkowy, dwie łyżki cukru i skórkę cytrynową. Całość dusić przez 10 minut na małym ogniu. Wyjąć skórkę cytrynową. Przygotowane ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować placuszki o średnicy 8 cm. Przykryć blachę piekarnika papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciastka. lekko dociskając do blachy. Na środek każdego placuszka

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    oliwka

    Niestety chyba nie ma funkcji edycji przepisu, więc dopisuje resztę. Po ułożeniu wszystkich placuszków na blasze na środek każdego z nich nałożyć porcję przygotowanego musu jabłkowego. Wymieszać żółtko ze śmietaną i posmarować tą masą brzegi ciasteczek. Wszystkie posypać pozostałym cukrem i płatkami migdałów. Ciasteczka wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec je przez 15 minut w temperaturze około 200 stopni. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Każde ciastko polać ajerkoniakiem.
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Brzmi niezwykle smakowicie i takie rysują się te ciasteczka w mojej głowie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !