Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki karmelowe
Margarynę rozpuszczamy i gorącą dodajemy do garnka.Miód także dodajemy ciepły. Dopiero to studzimy mieszając do temperatury pokojowej. Wtedy dosypujemy mąkę i sypki cukier,kawę i kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody, mieszamy dokładnie, na koniec wbijamy jajka. Ciasto musi być bardzo gęste, tak, że trudno je \"uciągnąć\", w razie czego , dosypac więcej mąki.Inaczej pierniczki po upieczeniu będą się wyginały... Na końcu trzeba ciasto dobrze wyrobić.
Ciasto musi poleżeć w chłodnym miejscu co najmniej dobę, a nawet kilka dni,
Wyciągamy je przed wałkowaniem, aby doszło do temperatury pokojowej. Wałkujemy partiami, podsypując mąką, na 3-4 mm i wycinamy, czego dusza pragnie. Pieczemy w 180 C 10-15 min, pilnując, by te na brzegach blachy nie przypaliły się. Następnego dnia lukrujemy i ozdabiamy.