Sposób przygotowania

Pory obieramy z pierwszej warstwy i odcinamy końcówkę z korzeniem oraz najgrubsze liście. Kroimy na cienkie krążki, a następnie dokładnie płukamy. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone pory i podsmażamy kilka minut, aż zmiękną.

Całość zalewamy wodą i czekamy, aż zacznie wrzeć. Do gotującej się zupy wrzucamy rozdrobniony serek topiony i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. W zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy całość zmiksować blenderem, uzyskując gęsty krem, nie miksować wcale, lub zmiksować część uzyskując nieco bardziej płynną konsystencję, ale i ładniejszy wygląd. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Porowej jeszcze nie próbowałam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !