Starannie umyć, a następnie obrać ziemniaki, dwie marchewki, kalarepkę, jeden średni por oraz kawałek selera. Wszystkie przygotowane warzywa pokroić na małe kawałki. Zagotować w dużym garnku bulion, wrzucić ziemniaki, gotować przez 20 minut w rosole. Po 5 minutach gotowania wrzucić resztę warzyw oraz mrożony groszek i fasolkę. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pokroić parówki w plasterki, wrzucić na krótko do lekko wrzącego bulionu, aby się podgrzały.
Obrać dwie cebule, pokroić w równe talarki. Rozgrzać na patelni jedną łyżkę oleju, podsmażyć talarki cebuli na brązowo, stale mieszając. Dobrze opłukać pod bieżącą wodą pęczek natki pietruszki, osuszyć i drobno posiekać. Przelać gotową zupę jarzynową do wcześniej ogrzanych talerzy. Przed podaniem zupę posypać smażoną cebulką oraz posiekaną natką pietruszki.