Przepis i sposób przygotowania na: Prinsesstarta
•1 budyn waniliowy
•200 ml smietany kremowki
•6 listkow zelatyny lub lyzek zelatyny na okolo 500ml plynu
•dzem malinowy
•Przybranie:
•masa marcepanowa
•barwnik spozywczy zielony
1. Utrzec bialka z cukrem na puszysta mase, powoli dodawac zoltka oraz przesiane maki z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszac. 2. Wlac ciasto do formy wylozonej papierem do pieczenia(ciasto jest dosc kleiste wiedz lepiej jej uzyc by latwiej bylo ciasto wyjac) 3. Piec okolo 35-40 minut lub do suchego patyczka w 170 stopniach C. 4. Wystudzone ciasto przekroic na pol, spodnia czesc wysmarowac dzemem malinowym(moze byc inny smak ale tradycyjnie w Szwecji uzywany jest malinowy), nastepnie posmarowac kremem, polozyc druga czesc ciasta i ja posmarowac pozostalym kremem, nastepnie ciasto schlodzic w lodowce przez okolo 1 godziny.(aby krem stezal) 5. Na koniec przykryc rozwalkowana cienko masa marcepanowa zabarwiona na zielono. Wykonanie kremu: 1. Ugotowac budyn wedlug przepisu na opakowaniu. 2. Ubic smietane ktora nastepnie polaczyc z przestudzonym budyniem, na koniec dodac rozpuszczona zelatyne, dokladnie wymieszac by nie bylo grudek. 3. Można tez uzyc kremu kupnego. Smacznego.