Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki
Wyrobione ciasto odstawić na mniej więcej 2 godziny, żeby podwoiło swoja ojętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placki o grubości 0,5-1 cm. Wycinać koła szklanką, lub inne, dowolne kształty, np za pomocą foremek do ciastek.
Ja tym razem zrobiłam zwierzątka.
Na jedno kółko wyciete szklanką kładłam łyżeczę dżemu, brzegi smarowałam roztrzepanym jajkiem, przykrywałam drugim kółkiem, dokładnie sklejałam boki. Formowałam główkę ziwrzątka. Z ciasta wycinałam noski i uszy, które przyklejałam za pomoca roztrzepanego jajka. Oczy i inne elementy można naciąć nożem.
Gotowe bułeczki rozłożyć na blaszce i zostawić do wyrośnięcia mniej więcej na godzinę.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180 stopniach ok 20 minut