Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka z dodatkiem cukru, odstawić. Jak zaczną \"rosnąć\" wlać je do miski z przesianą mąką. Połączyć ze sobą, dodać 3 jajka i roztopione, ostudzone masło. Wyrobić ciasto drożdżowe.
Wyrobione ciasto odstawić na mniej więcej 2 godziny, żeby podwoiło swoja ojętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placki o grubości 0,5-1 cm. Wycinać koła szklanką, lub inne, dowolne kształty, np za pomocą foremek do ciastek.
Ja tym razem zrobiłam zwierzątka.
Na jedno kółko wyciete szklanką kładłam łyżeczę dżemu, brzegi smarowałam roztrzepanym jajkiem, przykrywałam drugim kółkiem, dokładnie sklejałam boki. Formowałam główkę ziwrzątka. Z ciasta wycinałam noski i uszy, które przyklejałam za pomoca roztrzepanego jajka. Oczy i inne elementy można naciąć nożem.
Gotowe bułeczki rozłożyć na blaszce i zostawić do wyrośnięcia mniej więcej na godzinę.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180 stopniach ok 20 minut

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Bardzo apetyczne te bułeczki. Aż nabrałam na nie ochoty :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    aisoglam

    Apetycznie wyglądają :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    jak pomyśle o takich świeżutkich bułeczkach to aż mi ślinka leci
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo takie lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Cudne :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !