Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z bananami
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej. Małymi porcjami dosypuj do masła wymieszanego z cukrem, mlekiem oraz jajkami. Utrzyj mikserem na gładka masę. Morele pokrój w paseczki, kilka paseczków odłóż do dekoracji.
Banany obierz, pokrój w grube plastry. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, cynamonem i pokrojonymi morelami. Dołóż połowę płatków migdałowych. Mieszankę porcjami dodawaj do ciasta. Wymieszaj drewnianą łyżką.
Prostokątną foremkę posmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej ciasto. wierzch posyp pozostałymi płatkami migdałowymi. Piecz 45 minut w temp. 190 stopni. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, przybierz listkami mięty i paseczkami moreli.