Sposób przygotowania

Masło przełóż do rondelka, stop podgrzewając na małym ogniu, zestaw. Dosyp cukier, mieszając lekko przestudź. Następnie kolejno wbijaj jajka. Dolej mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej. Małymi porcjami dosypuj do masła wymieszanego z cukrem, mlekiem oraz jajkami. Utrzyj mikserem na gładka masę. Morele pokrój w paseczki, kilka paseczków odłóż do dekoracji.
Banany obierz, pokrój w grube plastry. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, cynamonem i pokrojonymi morelami. Dołóż połowę płatków migdałowych. Mieszankę porcjami dodawaj do ciasta. Wymieszaj drewnianą łyżką.
Prostokątną foremkę posmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej ciasto. wierzch posyp pozostałymi płatkami migdałowymi. Piecz 45 minut w temp. 190 stopni. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, przybierz listkami mięty i paseczkami moreli.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !