Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mlekiem ,dodajemy szklankę mąki ,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Po godzinie dodajemy utarte z reszta cukru żółtka,mąkę io jajko .Wyrabiamy i wlewamy stopiona margarynę .Wyrabiamy i odstawiamy.ciasto wałkujemy i smarujemy musem jabłkowym .Zwijamy ,formujemy wieniec i odstawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem nacinamy wierzch w kilku miejscach posypujemy płatkami i cukrem i pieczemy 50 minut w 200* C .
Do wieńca możemy użyc gotowego musu jabłkowego z rodzynkami lub zrobic go sami .

MUS:4 jabłka obieramy ,kroimy i wrzucamy do rondelka z 4 łyżkami wody .Dodajemy 4 łyżki cukru.Gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozpadną .wsypujemy rodzynki.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Zawsze mam opory żeby piec drożdżowe ciasto a jak czytam przepis to ślinka cieknie.
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    drożdżowe najlepsze najsmaczniejsze...
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Zgadzam się z Tobą, ciasto drożdżowe chyba wszystkim smakuje, choć przygotowanie zajmuje trochę czasu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    bardzo fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !