Sposób przygotowania

Mleko zagotować i dodać cukier, mieszać aż się rozpuści i zagotuje.
Gotowe będzie miało kolor brudno-szary.
Ostudzić.
Margarynę rozbić na puch (jeśli twarda..lekko podgrzać).
Gdy już będzie miała konsystencje puszysta... dodajemy po łyżce: zimny syrop z cukru i mleka...
Pod koniec ubijania dodajemy aromat rumowy parę kropelek oraz kwasek cytrynowy, rozpuszczony (na łyżce) w mleku.
ilość kwasku w zależności od upodobania, czy to ma być leciutko kwaskowy, czy bardziej kwaskowy... każdy wg swego uznania może dodać...
Na samym końcu podzielić krem na kilka części. jedną część pozostawić białą, a do następnych dodajemy kolorowe barwniki : zielony.. żółty różowy.. Kiedyś nie miałam gotowych barwników to dodawałam sok z buraka, z marchewki....

Za pomocą szprycek cukierniczych czy rękawów cukierniczych z odpowiednimi tylkami ( do płatków róż odpowiednie będą ze spłaszczoną na końcu wąską podłużną szczeliną - przynajmniej 3 rozmiary szerokości do listków - spłaszczona, ścięta i rozcięta z obu stron.
Z jabłka lub bułeczki wycinamy trójkąciki - które będą podstawą - środkiem róży.
nabijamy trójkącik na szpadkę lub wykałaczkę i tylką z najmniejszą powierzchnią nakładamy pierwsze listki dookoła jabłuszka lub bułeczki, następnie zmieniamy tylkę na szerszą i dokładamy płatki róży.
Gdy róża będzie już gotowa ( pączek, ew, duża rozwinięta róża) delikatnie ściągamy ja pomiędzy dwoma palcami drugiej dłoni i układamy na cieście

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Tego się nigdy nie nauczę robić:(
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    łatwe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    trudne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !