Przepis i sposób przygotowania na: sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym
Kotlety obtocz z obu stron mąką, delikatnie strzepując jej nadmiar. Następnie panieruj je najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj odrobinę masła. Następnie smaż sznycle z obu stron na złoty kolor. Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzej pozostałe masło. Gdy się roztopi, wybij na patelnię jajka. Smaż jajka sadzone niezbyt długo: białko powinno być ścięte, a żółtko płynne.
Pod koniec smażenia posyp je solą i pieprzem. Przykryj je na chwilę pokrywką. Zdejmij z ognia i posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Sznycle układaj na talerzach. Na wierzchu każdego połóż jajko sadzone. Całe danie posyp natką pietruszki.