Przepis i sposób przygotowania na: BARSZCZ WILEŃSKI
Zupa:
-1 porcja włoszczyzny
-Kostka bulion drobiowy
-2- 3 buraki
-kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca.
-1 listek laurowy
-3 - 4 suszone grzybki (najlepiej prawdziwki)
-4 - 5 łyżeczek niesłodzony sok z wiśni lub czerwonych porzeczek (może być też gotowa zaprawa buraczana)
Zupa: gotowy zakwas przecedzić przez gęste sitko. Włoszczyznę poszatkować, dodać bulionetkę, przyprawy i umyte suszone grzybki. Zalać wodą i gotować 20 min. Przecedzić i ostudzić. Buraki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Zalać przygotowanym wywarem i zagotować na maleńkim ogniu. Przecedzić, wymieszać z zakwasem i sokiem wiśniowym, spróbować potrawę, ewentualnie doprawić.