Przepis i sposób przygotowania na: Kluski parowe z sosem gulaszowym
W tym czasie przygotować sos: mięso oczyścić osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i posypać słodką papryką. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki, paprykę w paseczki, a następnie wszystko razem wrzucić na patelnię z dodatkiem oleju z pestek winogron, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie podpiec. Na drugiej patelni podsmażyć mięso i dodać je do pieczarek, cebulki i papryki. Dodatkowo wrzucić krojone pomidory, wsypać przyprawę do gulaszu Prymat i wszytko razem dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie miękkie. Zagęścić sos łyżką mąki wymieszaną z wodą i odrobiną śmietany 12%.
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywać po kawałku, formułować kulki i odkładać na stolnice posypana mąką do ponownego wyrośnięcia.
W garnku zagotować wodę, umieścić sito do gotowanie na parze nad woda i układać na nim luźno pyzy (rosną podczas parowania) na 10-12 minut. Po wyjęciu polać przygotowanym sosem.