Sposób przygotowania

Do naczynia wsypać 5 łyżek mąki cukier, pokruszone drożdże oraz wlać pół szklanki ciepłego mleka. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 15-20 minut). Do miski przesiać mąkę, a następnie dodać pozostałe mleko, płaską łyżeczkę soli, jajka i stopione masło. Dokładnie wymieszać i na koniec dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (u mnie trwa to około godziny).

W tym czasie przygotować sos: mięso oczyścić osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i posypać słodką papryką. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki, paprykę w paseczki, a następnie wszystko razem wrzucić na patelnię z dodatkiem oleju z pestek winogron, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie podpiec. Na drugiej patelni podsmażyć mięso i dodać je do pieczarek, cebulki i papryki. Dodatkowo wrzucić krojone pomidory, wsypać przyprawę do gulaszu Prymat i wszytko razem dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie miękkie. Zagęścić sos łyżką mąki wymieszaną z wodą i odrobiną śmietany 12%.

Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywać po kawałku, formułować kulki i odkładać na stolnice posypana mąką do ponownego wyrośnięcia.

W garnku zagotować wodę, umieścić sito do gotowanie na parze nad woda i układać na nim luźno pyzy (rosną podczas parowania) na 10-12 minut. Po wyjęciu polać przygotowanym sosem.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    cichor

    moje ulubione danie.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    sądze ze takie danie by mi bardzo smakowalo:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    nigdy tak ich nie jadlam... zawsze z jogurtem lub topionym maslem, zawsze na slodko, ale chyba warto sprobowac :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    uwielbiam !!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Po raz pierwszy spróbowalam tego dania u moich tesciów. Od tamtej pory juz wielokrotnie je przygotowalam, a ostatnio maz kupil mi specjalny garnek do parowania buleczek - uwielbiam je!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    moje ulubione :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Kluski na parze są pyszne z wszystkim - z mięsem szczególnie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    lubie takie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !