Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonkowe święta
Wałkować na grubość ok 0,5 cm .. wyciąć 6 wielkości gwiazd i trochę więcej malutkich, (przydadzą się na dekorację i pomiędzy duże gwiazdy) W każdej z gwiazdek zrobić dziurkę przed upieczeniem. Podstawę wyciąć w kształcie rombu albo okrągłą wedle uznania. Można tez wyciąć elementy domku ..
Wszystko upiec w piekarniku temp ok 180 st 15-20 min.
Przygotować lukier
Cukier zalać wodą tylko tyle by stał się cukrową gęstą masą, Gotować na wolnym ogniu aż do nitki.. (kiedy po podniesieniu łyżki robi się nitka) Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać aż lukier stanie się biały i gęsty..
Przygotować długi drewniany patyk taki do szaszłyków. delikatnie od prostej strony rozciąć wzdłuż ok 3 cm.. przełamać na 4 strony i włożyć w otwór podstawy od spodu. Całą podstawę posmarować lukrem po czym na patyk nakładać gwiazdki zaczynając od jednej malutkiej a potem największa. na nią dwie malutkie i kolejna .. każdą warstwę przedzielać dwoma malutkimi aż do najmniejszej.. Całość polać lukrem i udekorować kolorowymi groszkami lub owocami kandyzowanymi. Śnieżek zastąpią doskonale wiórki kokosowe.